Een mindmap is een organische weergave van informatie. Je kunt hiermee bijvoorbeeld je gedachten structureren, maar ook: gesprekken vastleggen, plannen maken,  samenvattingen maken etc. Mindmappen kun je zowel handmatig als digitaal doen. De bedenker van mindmappen, Tony Buzan, heeft een aantal basissregels vastgesteld voor het maken van mindmaps.

Zelf kiezen we liever voor het woord richtlijnen i.p.v. regels. Omdat iedereen op een andere manier werkt en zijn eigen voorkeuren heeft, vinden we het niet direct fout als je de regels niet volgt. Het zijn echter wel goede tips en bevorderd het visuele effect een daardoor je vermogen om het te onthouden. Neem wat tijd om de afbeelding hierboven te bekijken om te zien hoeveel je hier al van kan leren.

De mindmap bevat meer tips dan de basisregels van Tony Buzan. Laten we de 7 basisregels langsgaan:

1: Start in het midden met 1 woord of afbeelding

Voordat je begint met je mindmap; zorg dat je papier (liefst A4) klaar hebt liggen, potloden (verschillende kleuren), en een gum. Door gebruik te maken van potloden en een gum kun je tijdens het maken van de mindmap eventueel zaken herstructureren of aanpassen.

Bij het mindmappen leg je een papier overdwars (landscape) neer. Vervolgens zet je het onderwerp in het midden. Dit kan een woord zijn of een afbeelding (tekening). De regel is 1 woord, maar soms dekt het de lading niet en zijn een aantal steekwoorden duidelijker.

Start met de takken op “1 uur”, dus rechtsboven het onderwerp. De eerste tak teken je dicht bij het centrum aan, en je waaiert steeds verder uit naar buiten. Vervolgens vul je de mindmap aan met de klok mee.

Maak een account aan of log in om dit artikel verder te lezen.